Keskusmuisti eli RAM
Keskusmuistia voi kuvailla ohjelmien työmuistina, jonne käyttöjärjestelmä ja käytettävät ohjelmat latautuvat prosessorin käyttöön tietokoneen ollessa päällä. Luonnollisesti muistin suuri määrä tarkoittaa myös nopeampaa tietokonetta. Kun tietojen hakeminen keskusmuistista on nopeampaa, toimii tietokone nopeammin mitä vähemmän datan tarvitsee keskusmuistissa vaihtua.
Muistien nopeutta mitataan prosessorin nopeuden tavoin kellotaajuudeksi kutsuttavalla megahertsimäärällä, joka tietysti ollessaan suurempi on myös parempi. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki emolevyt ja prosessorit eivät tue nopeimpia muisteja, joten uutta kokoonpanoa suunnitellessa tämä kannattaa tarkistaa. Käytetyimmät muististandardit ovat DDR ja DDR2, joten tarkista, kumpaa sinun emolevyssäsi käytetään. Nyt uusimmat emolevyt ovat siirtymässä jo DDR3 sukupolveen. Muisteissa on myös fyysisesti pientä eroa, joten vääränlaista ei ole mahdollista kiinnittää tietokoneeseen.
Muistin kokoa ilmoitetaan megatavuina (Mt) tai gigatavuina (Gt)
ja niitä myydään useassa eri kokoluokassa esim. 512 Mt, 1 Gt tai 2 Gt. Nykyajan
pöytäkoneissa on usein 2-4 gigatavua muistia.
Tehtävä
1. Etsi eri keskusmuistien valmistajia. Etsi neljältä eri valmistajalta kahden gigatavun DDR2 muistipalikka 800MHz kellotaajuudella.
Mikä oli halvin / kallein ?
Kuinka pitkä takuu tuotteella ?