Väylät ja liitännät

Tässä muutamia esimerkkejä, minkälaisia liitäntöjä ja väyliä tietokoneissa yleisesti käytetään.

AGP

Näytönohjaimissa käytetty väylästandardi, joka on poistumassa markkinoilta, koska uudempi ja nopeampi PCI-E standardi on jo yleisessä käytössä.

PCI-E

Näytönohjaimissa käytetty uusi väylästandardi. PCI-E:ssä keskimmäinen väylän osa on pitempi AGP:hen verrattuna.

VGA

Liitäntä, jota käytetään yhdistämään näyttö tietokoneeseen.Standardi on otettu käyttöön 80 - luvun loppupuolella, joten tämäkin on poistumassa markkinoilta uusien DVI ja HDMI standardien tullessa tilalle.

 

DVI

Uusi näytön ja tietokoneen välinen liitäntä.

 

HDMI

HDMI standardia käytetään tietokoneissa sekä televisioissa. Tämän liitännän avulla voidaan siirtää HD videokuvaa.

IDE

IDE väylää käytetään yhdistämään kiintolevyjä sekä optisia asemia (levykeasemat, cd-asemat). Tunnetaan nykyään myös nimellä PATA

 

SATA

SATA väylä on uusi tapa yhdistää kiintolevyt tietokoneelle. Väylä on huomattavasti nopeampi kuin vanha IDE, mutta IDE väylää käytetään edelleen yhdistämään optiset asemat.

PCI

PCI väyliä on emolevyssä useita ja niiden avulla voidaan tietokoneeseen liittää lisäkortteja esim. äänikortti tai verkkokortti

 

PS/2 portti

PS/2 porttia käytetään yhdistämään hiiri ja näppäimistö tietokoneeseen. Liittimiä on 2kpl emolevyssä, joista vihreä on hiirelle ja violetti on näppäimistölle.

 

USB

USB liitäntää käytetään useissa oheislaitteissa esim. näppäimistöt, hiiret ja muistitikut. USB on käytännöllinen, koska sen voi yhdistää ja irroittaa tietokoneen ollessa päällä.

Verkkoliitäntä (Ethernet)

Verkkoliitäntää käytetään, kun tietokone halutaan yhdistää verkkoon.

 

FireWire (IEEE 1394)

Tätä standardia käytetään ulkoisissa oheislaitteissa esim. videokamerat tai ulkoinen kovalevy

Äänikortti

Äänikortissa on useita samannäköisiä, mutta erivärisiä liitäntöjä. Vihreää liitintä käytetään ulospäin tulevaa ääntä varten ja vaaleanpunaista mikrofonille. Muiden avulla tietokoneeseen voidaan lisätä esim. takakaiuttimet tai subwoofer